Байден зателефонував Путіну, вони обговорювали “вторгнення” Росії в Україну

Байден зателефонував Путіну, вони обговорювали “вторгнення” Росії в Україну

Президент Росії Володимир Путін на прохання Білого дому поговорив телефоном з американським колегою Джо Байденом про українську кризу.

Вони обговорювали “вторгнення” Росії в Україну, яке готує Москва. Байден попередив, що якщо Росія обере цей шлях, то втратить свій авторитет.

Путін і Байден говорили по захищеному зв’язку більше години, розмова завершилася о 20:06, вказала американська сторона. Кремль раніше уточнював, що Путін та Байден зв’язалися на прохання американської сторони. Американська сторона запросила телефонну розмову з Путіним, посилаючись на можливість “вторгнення” Росії в Україну, заявив журналістам у п’ятницю помічник російського лідера Юрій Ушаков.

Білий дім повідомив, що у розмові йшлося про військову присутність Росії біля українських кордонів.

“Президент Байден повторив, що подальше вторгнення Росії в Україну викличе масові людські страждання та послабить авторитет Росії”, – наголосив Білий дім.

Американський президент повідомив Путіну, що якщо Росія спробує атакувати Україну, США та союзники дадуть на це рішучу відповідь і зроблять так, що Росія зазнає “швидких і серйозних витрат”.

“Президент Байден ясно дав зрозуміти президенту Путіну, що, хоча Сполучені Штати, як і раніше, готові займатися дипломатією при повній координації з нашими союзниками та партнерами, ми однаково готові і до інших сценаріїв”, – резюмував Білий дім.

Співробітник адміністрації США високого рангу на спецбрифінгу для журналістів назвав розмову Путіна та Байдена “професійною та змістовною”. За його словами, “не було принципових змін у динаміці, яка мала місце останні кілька тижнів”.

“Президенти погодилися з тим, що наші команди продовжать взаємодію майбутніми днями”, – уточнив чиновник.

Він зазначив, що Вашингтон поки що точно не знає, чи готова Росія насправді атакувати Україну.

Поділитись