Байден відмовився визнавати російські «червоні лінії» по Україні

Байден відмовився визнавати російські «червоні лінії» по Україні

Президент США Джо Байден заявив, що не приймає нічиїх «червоних ліній» у питанні України і має намір провести з російським лідером Володимиром Путіним «довгу розмову».

Про це він повідомив журналістам перед поїздкою до своєї резиденції до Кемп-Девіда (штат Меріленд), передає агентство Reuters.

«Ми давно знаємо про дії Росії. Я очікую, що ми матимемо довгу розмову з Путіним», — зазначив глава Білого дому, говорячи про ситуацію на російсько-українському кордоні.

Глава держави також прокоментував заяви про те, що Росія вважає «червоними лініями», зокрема подальше наближення інфраструктури НАТО до російських кордонів та розміщення на території України ударних комплексів, а також гіперзвукової зброї.

«Я не визнаю нічию «червону лінію», – наголосив Байден.

Раніше, 2 листопада, офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що вступ України до НАТО стане “червоною лінією” для Росії. Вона наголосила, що після закінчення холодної війни Москву запевняли, що військові сили альянсу не просунуться на схід, проте обіцянки були забуті та не виконані. Підсумком став сумний стан європейської безпеки. У відповідь на це наступного дня речник Білого дому Джен Псакі заявила, що питання про те, хто є членом альянсу, вирішують країни НАТО, а не Росія.

18 листопада президент Росії заявив, що Захід посилює діалог із Москвою і дуже поверхово ставиться до попереджень Росії не переходити «червоні лінії». За його словами, «західні партнери загострюють ситуацію постачанням Києву летального сучасного озброєння, проведенням провокаційних військових маневрів у Чорному морі, та й не лише, але й в інших регіонах, близьких до наших кордонів».

Він зазначив, що у Румунії та Польщі розгорнуто системи протиракетної оборони НАТО, які легко можуть бути використані. Там стоять пускові установки МК-41, ударні комплекси, додав президент.

Поділитись