Азія скупила 90 відсотків російської нафти, – Finanz

Азія скупила 90 відсотків російської нафти, – Finanz

Попри похмурі прогнози, після запровадження європейського ембарго та стелі цін, експорт російської нафти не лише не знизився, а й навіть зріс.

За тиждень, що завершився 9 грудня, танкери вивозили з морських портів 3,5 млн. барелів на добу – на 500 тисяч більше, ніж тижнем раніше.

Хоча країни Північної Європи де-факто припинили закупівлі, а на півдні від російських барелів відмовилися Італія, Хорватія та Румунія, весь обсяг сміли покупці з Азії, яким припали до душі 40% знижки.

Танкери, списані на металобрухт, відвезли до Азії майже 90% російського нафтового експорту – понад 3 млн. барелів на день. З них третина спливла на судах, які приховують пункт призначення.

Бросові ціни, які минулого тижня опускалися нижче за $44, призвели до того, що російський нафтовий експорт ледь не встановив багатомісячний рекорд. Більше нафти за останні півроку Росія продавала лише у червні та на першому тижні листопада.

Втім, початок «за здоров’я» не виключає, що грудень закінчиться «за упокій». План відвантаження з балтійських портів на цей місяць становить 5,5 млн. тонн проти 6 млн. у листопаді. План для Новоросійська – 2,2 млн. тонн проти 2,4 млн., повідомляє Reuters з посиланням на джерела, знайомі з документом.

Поділитись