Азербайджан заявив про вимушений відступ армії Вірменії в Карабасі

Азербайджан заявив про вимушений відступ армії Вірменії в Карабасі

Міністерство оборони Азербайджану заявило про вимушений відступ збройних сил Вірменії в Нагірному Карабасі.

Згідно із заявою відомства, протягом доби 6 листопада і в ніч на 7 листопада вірменська армія обстрілювала позиції збройних сил Азербайджану і мирні населені пункти на різних напрямках фронту. Представники міністерства відзначили, що, в підсумку, вірменська армія, зазнавши втрат в живій силі і техніці, була змушена відступити. Відзначається, що на даний момент бойові дії тривають.

Раніше в Telegram-каналі WarGonzo з’явилася інформація про те, що перша група добровольців з Абхазії – ветерани абхазо-грузинської війни – висунулися в Нагорний Карабах для допомоги Армії оборони невизнаної НКР. За даними проекту, ополченці чекають вильоту з Адлера до Єревану. Основна частина групи – учасники війни в Абхазії 1992-1993 років з числа військовослужбовців батальйону імені маршала Баграмяна. На фронт також вирушили молоді вірмени Абхазії.

26 жовтня в Нагірному Карабасі вступив в силу режиму припинення вогню. Відповідних домовленостей було досягнуто Азербайджаном і Вірменією за посередництва США. Третє за рахунком перемир’я почалося о 08:00 за місцевим часом, однак незабаром сторони звинуватили одна одну в порушенні режиму тиші і продовжили вести бойові дії.

У 1991 році Нагірний Карабах, більшу частину населення якого складали вірмени, проголосив незалежність від Азербайджану. Баку спробував повернути регіон силою, почалася війна. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і невизнана НКР уклали перемир’я.

Війна в Абхазії почалася в серпні 1992 року. Конфлікт розгорівся після того, як Верховна рада Абхазької АРСР відновив Конституцію Абхазії 1925 року і проголосив незалежність республіки. Держрада Грузії скасував цю постанову і ввів в Абхазію Національну гвардію. Активні бойові дії тривали до вересня 1993 року. У травні 1994-го Грузія і Абхазія підписали в Москві угоду про припинення вогню і розведенні сил.

Поділитись