Між Туреччиною і Росією може розпочатися військовий конфлікт через Крим

Між Туреччиною і Росією може розпочатися військовий конфлікт через Крим

Амбіції Туреччини і висловлювання турецьких політиків про Крим різко посилюють ймовірність військового зіткнення з Росією.

До такого висновку прийшли експерти американського Institute for the Study of War. Експерти відзначили, що інтереси Росії і Туреччини стикаються в Сирії та Лівії. Також протистояння з Туреччиною виникло і в традиційній сфері інтересів Росії – Нагірний Карабах.

«Росія спробує домогтися врегулювання конфлікту силою у відповідь на зростаючу військову роль Туреччини і зростаючу дипломатичну роль США», – впевнені вони.

Аналітики переконані, що поведінка та заяви турецької влади провокують конфлікт з Росією, а також перехід його в бойові зіткнення. Приводом для конфлікту може стати не тільки Карабах, але і висловлювання турецьких політиків по Криму, зазначає видання.

У жовтні президент України Володимир Зеленський здійснив візит до Туреччини і зустрівся зі своїм колегою Реджепом Тайіпом Ердоганом. В ході брифінгу за підсумками зустрічі турецький лідер, зокрема, заявив, що Анкара не визнавала і не визнає анексію Криму Росією.

При цьому раніше президент Сирії Башар Асад назвав турецького лідера Реджепа Тайіпа Ердогана головним підбурювачем і ініціатором нового загострення конфлікту в Карабаху, а також звинуватив його в перекидання туди бойовиків з території Сирії.

Поділитись