Американські експерти заявили про активність на ядерному об’єкті в КНДР

Американські експерти заявили про активність на ядерному об’єкті в КНДР

Американські експерти вважають, що Північна Корея відновила роботи на ядерному об’єкті в Йонбені в районі Пхеньяна.

Доповідь опубліковано на сайті Центру стратегічних і міжнародних досліджень США.

До такого висновку фахівці прийшли на підставі супутникових знімків, зроблених раніше у вівторок. На них видно, як з радіохімічної лабораторії і пов’язаною з нею теплоелектростанції піднімаються клуби «пара або диму».

«Хоча це і не є показником початку самої кампанії з переробки [плутонію], це вказує на те, що будівля функціонує і опалюється», – йдеться в публікації.

Крім того, пишуть автори доповіді, зі знімків слід, що сховища на ТЕС Йонбені поповнювалися останні два тижні.

На їхню думку, ймовірними причинами відновлення діяльності на ядерному об’єкті є або початок кампанії з переробки ядерних відходів, або стратегічний крок північнокорейської влади, спрямований на посилення тиску на адміністрацію президента США Джо Байдена, а також на Південну Корею.

25 березня в міноборони Японії заявили про пуск Пхеньяном балістичної ракети. Зазначалося, що ракета була запущена в четвер у 07:06 за місцевим часом.

У КНДР пояснили, що запуск ракет в бік Японського моря був самообороною на тлі спільних військових навчань США та Південної Кореї.

Президент США Джо Байден попередив, що американська влада дадуть КНДР, якщо ті підуть на ескалацію напруженості. Він додав, що Вашингтон готовий до переговорів з Пхеньяном.

Поділитись