Кораблі Китаю увійшли в зону біля спірних островів Сенкаку

Кораблі Китаю увійшли в зону біля спірних островів Сенкаку

Два патрульних корабля морської поліції Китаю увійшли вранці в понеділок, 29 березня, в зону біля спірних островів Сенкаку (Дяоюйдао) в Східно-Китайському морі.

Про це повідомив генеральний секретар кабінету міністрів Японії Кацунобу Като.

За його словами, китайські кораблі робили спроби зблизитися з японськими рибальськими човнами. Він додав, що японська берегова охорона, закликає їх покинути цю зону, яку Токіо вважає своїми територіальними водами.

За словами Като, дії Китаю не відповідають міжнародним правилам.

«Через дипломатичні канали в Токіо та Пекіні ми висловили протест китайській стороні. Подібні дії ми вважаємо неприйнятними», – додав генсек кабміну.

Острови Сенкаку є предметом територіальної суперечки між Китаєм і Японією. За версією Токіо, ці острови належать Японії з 1895 року, в Пекіні ж стверджують, що на картах тисячі сімсот вісімдесят три і 1785 років вони позначені як китайська територія під назвою Дяоюйдао.

Суперечка навколо островів загострилася після того, як у вересні 2012 року Токіо оголосив про їх викуп у приватних власників, японських громадян. Після цього в Китаї пройшли масові демонстрації протесту, що супроводжувалися розгромом японських ресторанів і підприємств. З тих пір китайські кораблі постійно курсують поблизу спірного архіпелагу і роблять демонстративні заходи в його прибережну зону.

У січні глава Пентагону Ллойд Остін в розмові з міністром оборони Японії Нобуо Кісі заявив, що США готові захищати острова Сенкаку.

Поділитись