США визнали перевагу Росії в електромагнітній боротьбі

США визнали перевагу Росії в електромагнітній боротьбі

США втратили перевагу в проведенні операцій в електромагнітному спектрі, заявив директор з питань оборонного потенціалу і управління в Рахунковій палаті США Джозеф Киршбаум.


Фахівці Рахункової палати США підготували доповідь про військовий потенціал Вашингтона, Москви і Пекіна під час проведення операцій в електромагнітному спектрі. На думку аналітиків, Росія і Китай значно поліпшили свої можливості в цій області. У документі підкреслюється, що російські сили боротьби в електромагнітному спектрі продемонстрували свою ефективність і є викликом для Пентагону.

«Ми не єдина глобальна держава, яка розуміє важливість переваги в електромагнітному спектрі. Потенційні супротивники, в тому числі Росія і Китай, істотно просунулися в удосконалюванні своїх можливостей в цій сфері», – заявив Киршбаум.

На його думку, незважаючи на зусилля, що докладаються США більше не можуть бути впевнені в своїй перевазі в електромагнітному спектрі. Так, в заяві наголошується, що російські сили боротьби в електромагнітному спектрі показали свою ефективність «в реальному застосуванні цих коштів проти США та інших країн». Однак про яких випадках йдеться, в доповіді не уточнується.

“Російські електромагнітні комплекси відрізняються високою мобільністю, що ускладнює протидію їм», – підкреслив Киршбаум”.

Крім того, фахівці вважають, що військова операція в Сирії дозволила Росії накопичити відповідний досвід і розвинути здатність протистояти космічними засобами.

У США вважають, що Москва і Пекін здатні впливати на роботу систем зв’язку і навігації на судах, які американці використовує для перекидання обладнання та особового складу, тоді як їх застарілі кораблі не володіють достатніми оборонними можливостями в електромагнітному спектрі.

З даних доповіді випливає, що Пентагону не вдалося виконати повністю жодну з попередній стратегій в області боротьби в електромагнітному спектрі. Аналітики вважають, що така ж доля чекає і нову стратегію, прийняту в 2020 році.

У минулому році повідомлялося, що максимальна дальність ефективної стрільби по повітряних цілях досвідченими зразками російських електромагнітних гармат в рамках триваючих полігонних випробувань доведена до 10 кілометрів, збільшившись з «пари кілометрів» на початковому етапі.

Поділитись