Абе підтвердив Путіну намір Японії продовжувати діалог про Курили

Абе підтвердив Путіну намір Японії продовжувати діалог про Курили

Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе, який минулого тижня оголосив про свій намір піти у відставку, підтвердив намір країни продовжувати діалог для вирішення курильського питання.

Про це він заявив в розмові з президентом Росії Володимиром Путіним 31 серпня. Лідери двох країн підтвердили курс на проведення подальших переговорів про укладення мирного договору, повідомляє Kyodo.

Путін подякував японського колегу за спільну роботу і великий особистий внесок у розвиток двостороннього співробітництва. Глава японського уряду також високо оцінив багаторічну конструктивну взаємодію з президентом Росії, зазначає прес-служба Кремля.

Абе оголосив про плани залишити свій пост 28 серпня. Він прийняв рішення через погіршення стану здоров’я. Пізніше стало відомо, що політику необхідно пройти курс лікування від виразкового коліту.

Разом з тим член комітету Держдуми з міжнародних справ Антон Морозов вважає, що Абе подав у відставку частково через те, що виявився не здатний повернути Курильські острови до складу Японії.

У Кремлі висловили жаль з приводу того, що Абе має намір покинути пост прем’єр-міністра, і сподівалися на те, що наступник також буде йти по шляху розвитку відносин Росії та Японії.

Абе вже провів телефонні переговори з президентом США Дональдом Трампом, в ході яких розповів про намір покинути пост. Трамп назвав його найбільш видатним прем’єр-міністром в історії країни.

Екстрене засідання парламенту Японії для вибору нового прем’єр-міністра заплановано на 17 вересня.

За підсумками Другої світової війни Росія і Японія не підписали мирний договір через домагань Токіо на острови Кунашир, Ітуруп, Шикотан і ще ряд територій Малої Курильської гряди. Японія вважає їх своїми північними територіями, хоча за підсумками війни вони перейшли СРСР.

У 2018 році влада двох країн відновили переговори на основі радянсько-японської декларації 1956 року.

Поділитись