Фуміо Кисида заявив, що хоче замінити Сіндзо Абе на посаді прем’єр-міністра Японії

Фуміо Кисида заявив, що хоче замінити Сіндзо Абе на посаді прем’єр-міністра Японії

Колишній міністр закордонних справ Японії Фуміо Кисида заявив, що має намір висунути свою кандидатуру на виборах голови правлячої Ліберально-демократичної партії (ЛДП) в разі відставки прем’єр-міністра Сіндзо Абе.

Про це повідомило в п’ятницю агентство Kyodo.

“У моїй позиції змін немає”, – сказав він у відповідь на питання журналістів, чи буде він балотуватися на виборах голови ЛДП.

Абе в п’ятницю зустрівся з керівництвом правлячої партії і повідомив йому про намір піти у відставку в зв’язку з погіршенням стану здоров’я. Очікується, що офіційно про своє рішення Абе оголосить на спеціальній прес-конференції, яка пройде в 17:00 за місцевим часом. За даними Кіодо, Абе також повідомив, що не збирається призначати тимчасово виконуючого обов’язки прем’єра, а планує перебувати на посаді, поки ЛДП не надасть кандидатуру нового глави уряду.

Як очікується, вибори голови партії, який автоматично стане прем’єром, пройдуть в наступному місяці. Термін Абе на посаді глави ЛДП закінчувався у вересні наступного року.

Фуміо Кисида займав пост глави МЗС з грудня 2012 по серпень 2017 року. Після цього він зайняв посаду глави політичної ради ЛДП і неодноразово заявляв про свою позицію поборотися за місце лідера партії. Крім Кісіда в якості основних кандидатів на цей пост розглядаються колишній міністр регіонального розвитку Сігеру Ісіба, міністр оборони Таро Коно, глава МЗС Тосиміцу Мотегі, генеральний секретар кабінету міністрів Есіхіде Суга, а також екс-міністр оборони Томом Інада, яка вже підтвердила своє бажання боротися за пост голови ЛДП.

Поділитись