У Японії зростають противники проведення Олімпіади в Токіо цього літа

У Японії зростають противники проведення Олімпіади в Токіо цього літа

З наближенням Олімпіади в Токіо в країні-господині Ігор наростає як кількість захворювань коронавірусом, так і число тих, хто вважає, що цей грандіозний спортивний захід варто скасувати або хоча б перенести.

За даними останнього опитування «Асахі Сімбун», понад 80% японців проти проведення Олімпіади в Токіо цього літа. Втім, організатори Ігор не ставлять під сумнів, що змагання не тільки відбудуться, але і будуть безпечними і для іноземних спортсменів, і для японського населення. У цьому запевнили в прес-службі Міжнародного олімпійського комітету (МОК) і бюро з підготовки Олімпійських і Паралімпійських ігор столичного уряду Токіо.

Чим ближче Олімпіада в Токіо, тим менше число японців жадає проведення Ігор, початок яких заплановано на 23 липня. На цьому тижні авторитетна газета «Асахі Сімбун» оприлюднила підсумки опитування, які показали, що понад 80% респондентів проти того, щоб престижне міжнародне захід, і так відкладене через пандемію коронавируса на рік, відбулося цього літа. Так, 43% висловилися взагалі за скасування Ігор, ще 40% опитаних заявили про необхідність подальшої відстрочки Олімпіади. При цьому ще місяць тому загальне число прихильників скасування або перенесення Ігор в японській столиці, за даними попереднього опитування того ж видання, було на 14% менше.

З кінця квітня по всій Японії стало різко наростати число нових випадків захворювання COVID-19. У чотирьох префектурах країни, включаючи Токіо, було тут же оголошено надзвичайний стан, продовжене недавно до кінця травня. Надалі, на тлі того що число знову заразилися незмінно перевищує 5 тис. Чоловік за добу, цей режим був введений ще в ряді префектур.

Зараз близько половини регіонів країни знаходяться під дією тих чи інших обмежувальних протиепідемічних заходів, при цьому ряд експертів не виключає, що попереду Японію чекає загальнонаціональне надзвичайний стан. В результаті кілька сусідніх з Токіо міст, які повинні були приймати іноземних спортсменів, відмовилися від цієї «честі» через побоювання, що приїзд навіть відносно невеликого числа учасників загрожує подальшим поширенням COVID-19. Один з місцевих губернаторів заздалегідь відхилив прохання про надання лікарняних ліжок іноземним спортсменам, натомість закликавши владу розглянути питання про нову відстрочку або, можливо, скасування Олімпійських ігор.

Песимістично налаштовані не тільки політики. Днями президент Японської асоціації інфекційних захворювань і член урядового консультативного комітету по Коронавіруси Кадзухиро Татеда зазначив, що ще пару місяців назад він був упевнений в успішному проходженні Ігор, але зараз його оптимізм згас. Один з найвідоміших японських бізнесменів-мільярдерів Хіросі Мікітані і зовсім назвав проведення Олімпіади в нинішніх умовах місією самогубства.

До кінця минулого тижня засновник руху «Зупиніть Токійську Олімпіаду» Кендзі Уцономіі, який кілька разів намагався в минулому обратися столичним мером, вдалося всього за дев’ять днів зібрати 350 тис. підписів під петицією з відповідною вимогою. Її тут же вручили владі столиці і організаційному комітету ігор.

Тим часом представники як МОКу, так і японської влади наполягають, що питання про проведення Ігор практично вирішене. Залишилося владнати лише деякі деталі, на зразок того, чи варто допускати на стадіони японських глядачів або проводити змагання при повністю порожніх трибунах (іноземним уболівальникам, як відомо, вже дали від воріт поворот).

28 квітня оприлюднили проведення комплексу заходів щодо забезпечення безпечної організації Ігор. Втім, нічого сильно нового в ньому не прозвучало: всім учасникам нагадали про обов’язковість практично повсюдного носіння масок, мінімумі фізичних контактів з іншими учасниками і щоденних здачах тесту на коронавірус.

Поділитись