Зеленський поскаржився на несправедливість до України з боку МВФ

Зеленський поскаржився на несправедливість до України з боку МВФ

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) відноситься до його країні несправедливо, висуваючи такі ж вимоги, як і до інших країн.

За його словами, Україна вже «восьмий рік знаходиться в стані війни» і тому не може повністю виконувати затверджений фондом план по реформам.

«Нашу країну просто не можна ставити в один ряд з іншими. Тому що у нас є ускладненість, тому що йде війна. Тому що витрачаються гроші не на пріоритети з точки зору економіки, а з точки зору безпеки. Спочатку військові, спочатку медицина, потім все інше», – зазначив Зеленський.

При цьому він додав, що співпраця України з МВФ дуже важливо для країни, оскільки до програми фонду прив’язані інші заходи фінансової підтримки.

Також Зеленський пообіцяв, що Київ виконає всі поставлені МВФ умови.

29 березня міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що країна «осквернила» раніше взяті на себе зобов’язання, тому МВФ не дає Україні грошей.

У травні офіційний представник МВФ Джеррі Райс підкреслив, що владі України слід прагнути до більшого прогресу в проведенні реформ для того, щоб завершити перший огляд економіки країни, необхідний для чергового траншу.

У 2020 році рада керівників МВФ схвалила нову програму підтримки країни на півтора року загальним обсягом $ 5 млрд. Перший транш в $ 2,1 млрд Київ отримав. Тоді сторони підписали меморандум, в якому Україна взяла на себе зобов’язання підвищити пенсійний вік, підняти податки і продовжити медичну реформу.

Поділитись