Зеленський підписав указ про примусове відчуження землі і нерухомості в 50 метрах від кордону України

Зеленський підписав указ про примусове відчуження землі і нерухомості в 50 метрах від кордону України

Президент України Володимир Зеленський в середу підписав указ, яким ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) “Про окремі питання реалізації державної політики у сфері захисту державного кордону”.

Документ передбачає примусове відчуження земельних ділянок і об’єктів нерухомості на видаленні до 50 м від кордону з подальшою передачею їх Держприкордонслужбі.

“Вживання заходів по примусовому відчуженню з метою подальшої передачі в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби України земельних ділянок (або їх частин) і розміщених на них об’єктів нерухомого майна (або його частин), які перебувають у власності юридичних та фізичних осіб і перебувають в межах земельних ділянок шириною 30-50 м уздовж лінії державного кордону <…>, в разі відсутності згоди з власниками зазначених земельних ділянок та розташованих на них об’єктів нерухомого майна щодо їх викупу”, – йдеться в одному з пунктів документа, який опублікований прес- службою офісу українського лідера.

Документ вимагає від уряду спільно з місцевими органами влади протягом шести місяців провести інвентаризацію таких ділянок і визначити їх власників. Крім того, ряд пунктів з вимог до уряду мають позначення “секретно”.

Секретар РНБО Олексій Данилов 30 липня після виїзного засідання, яке пройшло в місті Краматорську в підконтрольній Києву частини Донецької області, заявив, що Зеленський поставив завдання привести “в бойову відповідність” кордону країни. На цьому ж засіданні окремо було заслухано доповідь міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського.

Поділитись