Вучич назвав Європу провокатором енергетичної кризи

Вучич назвав Європу провокатором енергетичної кризи

Причини енергетичної кризи в Європі і його винуватці – самі європейці, впевнений президент Сербії Олександр Вучич.

Про це він заявив на саміті країн Євросоюзу (ЄС) і Західних Балкан в Словенії, трансляцію якого 5 жовтня вело агентство Tanjug на своєму каналі в YouTube.

Країни ЄС спровокували енергокризу тим, що не уклали довгострокові контракти на постачання газу з Росії своєчасно, вважає Вучич.

«Перша причина – вуглецевий податок. Друга причина – всі хотіли в березні, коли думали, що виходять з головної хвилі коронавируса, підняти своє виробництво дешевим газом, який у них вже був у сховищах. Вони витратили запаси, з росіянами не підписали вчасно договори про довгострокові закупівлі газу», – наводить слова сербського лідера ЗМІ.

Президент Сербії додав, що тепер президент Росії Володимир Путін може визначати, «кому і за якою ціною, і наскільки підняти ціну». Він назвав розумним рішення побудувати газопровід «Балканський потік», який продовжує гілку «Турецького потоку», так як це забезпечить країну газом за доступною ціною. Вучич пообіцяв співгромадянам тепло в будинках, так як електроенергії і газу в Сербії досить.

Раніше, 5 жовтня, стало відомо, що ціна на газ в Європі знову побила рекорд і в ході торгів перевищила $ 1450 за 1 тис. куб. м.

Поділитись