В ЄС хочуть з’ясувати основні причини стрибка цін на газ

В ЄС хочуть з’ясувати основні причини стрибка цін на газ

П’ять країн Євросоюзу закликали провести розслідування причин рекордного підвищення цін на газ в регіоні.

Спільна заява підписали міністри економіки і фінансів Франції, Іспанії, Чехії, Румунії та Греції, документ опублікований на сайті Мінекономіки Франції.

У документі наголошується, що розслідування необхідно, щоб зрозуміти, чому діючі газові контракти виявилися недостатніми для нормального функціонування європейського ринку газу.

Автори ініціативи також закликали до встановлення загальних правил в питанні обсягів запасів газу для пом’якшення стрибків цін і підвищення координації при закупівлі.

Крім того, підписанти вважають важливим проведення реформи європейського ринку електроенергії. На їх погляд, це поліпшить взаємозв’язок між вартістю вироблення електрики і його кінцевою ціною для споживачів. Тарифи на електроенергію, на думку авторів ініціативи, слід пов’язати з системою торгівлі квотами на шкідливі викиди, яка діє в співтоваристві.

Раніше стало відомо, що важка зима очікує споживачів і постачальників енергії в Британії через рекордно високі світові ціни на газ. З цієї причини країні необхідно знижувати залежність від імпортного газу, заявили в асоціації постачальників і виробників енергії Energy UK. У Британії на тлі високих цін на газ з січня збанкрутували 12 енергокомпаній, які обслуговують близько 1,5 млн споживачів.

Поділитись