Вселенський патріархат позбавив титулу колишнього митрополита УПЦ МП Онуфрія

Вселенський патріархат позбавив титулу колишнього митрополита УПЦ МП Онуфрія

Вселенський патріархат у своєму щорічному виданні не визнав титулів архієреїв РПЦ в Україні (колишній Московський патріархат).

Також Православна церква України вказана 15 церквою у списку автокефальних.

Колишній митрополит Київський і всієї України Онуфрій (Березовський) тепер згадується Константинополем як «Онуфрій митрополит у Києві» РПЦ, пише «Духовний фронт України». Позбавлення титулу призводить до втрати можливості священнодіяти на території іншої церкви. Бо за православним каноном, одна єпархія може мати лише одного єпископа.

Ще перед Об’єднавчим собором Вселенський патріарх Варфоломій повідомив Онуфрія про втрату ним титулу «митрополит Київський і всієї України» у зв’язку із присвоєнням його новому главі ПЦУ.

Усі служителі Московського патріархату включені до списків єпископів Російської православної церкви. Також Вселенський патріархат помістив ПЦУ до списку автокефальних церков. А Епіфаній вказується як Митрополит Київський і всієї України.

15 грудня 2018 року у Києві відбувся Об’єднавчий собор, під час якого було проголошено створення єдиної помісної Православної церкви України, а її предстоятелем обрано митрополита Переяславського і Білоцерківського УПЦ КП Епіфанія (Думенка).

5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про надання автокефалії Православній церкві України. Він визнав, що новостворена церква є рівною серед інших 14 помісних православних церков.

6 січня у соборі Святого Георгія в Стамбулі Варфоломій вручив Томос предстоятелю ПЦУ Епіфанію, а 9 січня документ підписали усі члени Синоду Вселенського патріархату. Таким чином створення помісної православної церкви в Україні було завершене.

Минулого року Вселенський патріарх підтвердив повну незалежність ПЦУ.

Фото ua.news.

Поділитись