Винищувачам НАТО доводиться частіше підніматися в повітря через військові літаки Росії

Винищувачам НАТО доводиться частіше підніматися в повітря через військові літаки Росії

Російські військові літаки часто знаходяться поблизу кордонів НАТО без надання інформації про себе.

Тому в якості запобіжного заходу винищувачам альянсу знову і знову доводиться підніматися в повітря. Число таких вильотів по тривозі знову збільшилася. Про це повідомляє німецький журнал Der Spiegel.

В цьому році винищувачі НАТО здійснили вже понад 400 вильотів по тривозі. Як повідомив оборонний альянс, в 350 випадках мова йшла про ідентифікацію та спостереженні за російськими літаками, відзначає видання.

Російські військові літаки часто не повідомляють своє місце розташування і висоту, не пропонують план польоту або не контактують з диспетчерами, повідомили в НАТО. Це являє потенційний ризик для цивільних літаків. У порівнянні з 2019 роком число вильотів по тривозі у зв’язку з активністю російських літаків дещо зросла.

“Бундесвер також регулярно бере участь в спостереженні за російськими літаками в рамках посиленого патрулювання повітряного простору НАТО в Прибалтиці. (…) Контроль за повітряним простором в Прибалтиці був посилений в 2014 році після початку конфлікту в Україні – передусім за бажанням східних партнерів альянсу Литви , Латвії та Естонії”, – пише видання.

Рекордне чисто вильотів винищувачів було досягнуто в 2016 році. Тоді для ідентифікації та спостереження за російськими літаками винищувачі піднімалися в повітря з європейських військових баз 780 раз.

Поділитись