Від Франції може відокремитися цілий регіон

Від Франції може відокремитися цілий регіон

Третій референдум про незалежність французького адміністративно-територіального утворення Нова Каледонія пройде 12 грудня 2021 року.

Про це в середу, 2 червня, повідомив міністр заморських територій Франції Себастьян Лекорню на урядовому брифінгу.

«Для стабільності політичної, економічної та соціальної життя Нової Каледонії потрібно провести цей третій референдум якомога швидше, у встановлений законом термін і реалізувати технічно. Уряд Республіки організовує референдум і закличе виборців зробити вибір 12 грудня 2021», – наводить слова міністра портал Europe1.

У жовтні минулого року жителі Нової Каледонії на референдумі висловилися проти незалежності від Франції.

У 2018 році в регіоні вже проводився аналогічний референдум, тоді більшість тих, хто проголосував також підтримали подальше перебування в складі країни.

Франція оголосила острови Нової Каледонії своїм володінням в 1853 році. Регіон розташований в Тихому океані, там знаходиться одна з найбільших в світі лагун. Населення Нової Каледонії становить понад 245 тис. чоловік.

На даний момент між федеральною владою Франції та адміністрацією Нової Каледонії діє угода 1998 року, згідно з яким регіон може організовувати голосування про свою незалежність два рази з різницею в два роки.

Поділитись