Верховна Рада затвердила курс України на ЄС і НАТО

Верховна Рада затвердила курс України на ЄС і НАТО

Верховна Рада внесла зміни до Конституції, якими закріплюється курс на європейську інтеграцію та вступ до НАТО. Рішення підтримали 334 депутати, проголосували “проти” — 35 депутатів, “утрималися” — 16.


Від “Блоку Петра Порошенка” “за” проголосували 132 депутата, від “Народного фронту” – 79, від Радикальної партії – 20, від “Батьківщини” – 19, від “Самопомочі” – 24, від групи “Воля народу” – 16, від групи “Відродження” – 5. Разом з тим, від “Опозиційного блоку” жоден депутат не підтримав це рішення.

Перед ухваленням рішення у парламенті виступив президент України Петро Порошенко. Він вніс цей законопроект на розгяд Верховної Ради. Голосування назвав «історичним» і висловив упевненість у тому, що Україна стане членом ЄС і НАТО.

Зокрема, преамбула Конституції доповнена словами про підтвердження європейської ідентичності українського народу і незворотності європейського та євроатлантичного курсу України. Статті Конституції, що визначають повноваження парламенту, президента та уряду, доповнені положеннями про реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО.

Також з Конституції усунуто пункт перехідних положень, який дозволяв використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди.

22 листопада Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроект про зміни до Конституції щодо стратегічного курсу країни на членство в Європейському союзі й НАТО.

У  листопаді 2018 Конституційний суд визнав запропоновані зміни такими, що відповідають Конституції. Раніше відповідне рішення підтримав комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони.

Закон набере чинності з наступного дня після його опублікування.

Поділитись