За перейменування Македонії очікує нагорода

За перейменування Македонії очікує нагорода

На Нобелівську премію миру номінували двох прем’єр-міністрів: Греції та Македонії – Алексіса Ціпраса та Зорана Заєва, повідомляє агентство Xinhua.

“Прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв і його грецький колега Алексіс Ціпрас офіційно номіновані на Нобелівську премію миру 2019 року за підписання Преспанської угоди щодо перейменування Македонії на Республіку Північна Македонія”, – йдеться у повідомленні.

Лист до комітету Нобелівської премії миру надіслала нобелівська лауреатка 2015 року Уідед Бушамаї з Тунісу. Вона наголосила, що прем’єр-міністри Греції та Македонії номіновані за створення “моделі мирного та конструктивного розв’язання конфлікту між двома сусідніми країнами, яка може служити прикладом для Балкан та інших регіонів”.

Нагадаємо, 25 січня парламент Греції схвалив угоду з Македонією про перейменування цієї країни в Республіку Північна Македонія. Рішення про перейменування країни парламент в Скоп’є підтримав ще 11 січня. “За” відповідні поправки до конституції проголосувала необхідна більшість депутатів у дві третини (81 із 120).

У червні 2018 року прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас і його македонський колега Зоран Заєв підписали Преспанську угоду про перейменування Македонії в Республіку Північна Македонія.

Ця домовленість була однією з головних умов для початку переговорів щодо вступу Македонії до ЄС і НАТО.

 

Поділитись