Вбивство фізика-ядерника може загальмувати перемовини Байдена з Іраном

Вбивство фізика-ядерника може загальмувати перемовини Байдена з Іраном

Вбивство іранського фізика-ядерника Мохсена Фахрізаде може бути черговою спробою адміністрації президента США Дональда Трампа і уряду ізраїльського прем’єра Біньяміна Нетаньяху посилити тиск на Іран і утруднити переговори щодо повернення Тегерана в ядерну угоду.

Про це 28 листопада повідомив портал Axios. «Адміністрація Трампа не приховує свого прагнення ускладнити (кандидату в президенти США Джо) Байден відновлення переговорів з Іраном і повторне його приєднання до ядерної угоді 2015 року. Частиною цих зусиль є санкції, таємні операції і загрози військового удару», – вважають автори матеріалу.

Про вбивство керівника організації досліджень і інновацій міноборони Ірану Мохсен Фахрізаде в результаті замаху стало відомо 27 листопада.

Напад на вченого відбулося в місті Абсард провінції Тегеран. Він отримав смертельні поранення в результаті вибуху і стрілянини.

За словами міністра закордонних справ Ірану Мохаммада Джавада Заріфа, до вбивства Фахрізаде може бути причетний Ізраїль.

У 2008 році іранський фізик-ядерник потрапив під економічні санкції США як автор іранської ядерної технології.

У 2015 році Іран, США, Росія, Китай, Великобританія, Франція і Німеччина підписали Спільний всеосяжний план дій. Він обмежив розвиток іранської ядерної програми в обмін на поступове зняття з Ісламської Республіки санкцій Радбезу ООН. Тегеран на 25 років допустив спостерігачів МАГАТЕ на ядерні об’єкти країни. Весь збагачений уран повинен бути вивезений з Ірану, встановлений гранично допустимий рівень збагачення.

У 2018 році американська сторона вийшла з договору, мотивувавши це тим, що вона недостатньо регулює розвиток і стримування ядерної програми Ірану, відновила деякі санкції проти Ірану і ввела нові, а 8 травня 2019 року президент Ірану Хасан Роухані повідомив, що Тегеран призупиняє виконання частини зобов’язань з ядерної угоді.

Поділитись