В Японії виступили проти створення Росією особливої ​​економічної зони на Курилах

В Японії виступили проти створення Росією особливої ​​економічної зони на Курилах

Генсек японського уряду Кацунобу Като заявив про розбіжності планів Москви щодо створення особливої ​​економічної зони на Курильських островах з позицією Токіо.


За його словами, заклики до японських і зарубіжних компаній про економічний освоєнні території суперечать поглядам країни і духу домовленості, досягнутої лідерами двох держав про спільну економічної діяльності на островах Кунашир, Ітуруп, Шикотан і Хабомаї.

Політик зазначив, що ситуація, що склалася викликає “глибоке співчуття”, і висловився про подання, яке Японія зробила російській стороні в зв’язку з цим минулої п’ятниці.

“Наша країна наполягає на тому, що введення особливої ​​економічної зони не збігається з позицією нашої країни, а спільна економічна діяльність не повинна суперечити юридичної позиції двох країн”, – пояснив він.

На виступі на Східному економічному форумі президент РФ Володимир Путін розповів про створення безпрецедентного податкового режиму для бізнесу, зокрема, підприємців звільнять від податків на десять років.

Глава держави звернув увагу, що використовувати податкові та митні переваги на Курилах зможуть не тільки російські бізнесмени, а й іноземні інвестори.

Відносини Росії і Японії ускладнює відсутність мирного договору за підсумками Другої світової війни. Основною перешкодою залишається питання про приналежність островів Кунашир, Шикотан, Ітуруп і гряди Хабомаї. У 1956 році СРСР і Японія підписали Спільну декларацію, згідно з якою Москва погодилася розглянути можливість передачі Токіо Хабомаї і Шикотану тільки після підписання мирного договору. Проте подальші переговори так ні до чого і не привели. Позиція Росії полягає в тому, що острови увійшли до складу Радянського Союзу за підсумками війни і суверенітет над ними сумніву не підлягає.

Поділитись