В Україні запропонували ввести кримінальну відповідальність за фейки

В Україні запропонували ввести кримінальну відповідальність за фейки

Міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський вважає, що для журналістів, які займаються підготовкою замовних матеріалів за гроші, необхідно ввести кримінальну відповідальність.

Про це він розповів в інтерв’ю виданню НВ. “Наприклад, за що може маячити кримінальна відповідальність? Коли я, як третя особа, прийшов до вас і сказав – ось вам 10 тисяч доларів [США], напишіть, будь ласка, статтю про щось, що не є правдою, з метою якогось спеціального результату, який я хочу отримати в громадському думці”, – сказав чиновник.

Він прирівняв поширення фейків ЗМІ до державної зради. Бородянський вважає, що думки журналістів, які вони публікують в статтях, можуть загрожувати національним інтересам України. На його думку, в ЗМІ повинна з’явитися організація, яка буде визначати професійні стандарти і видавати або забирати журналістські посвідчення. Бородянський заявив, що такий орган повинен визначати «ступінь маніпулятивного» ЗМІ, а також попереджати журналістів, коли до них повинні прийти з обшуком співробітники правоохоронних органів.

Ідею введення контролю над українськими журналістами міністр пояснив інформаційною війною з Росією.

Поділитись