В Україні оцінили майбутнє “формули Штайнмайєра”

В Україні оцінили майбутнє “формули Штайнмайєра”

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков оцінив можливість появи «формули Штайнмайєра» в українському законодавстві.

Про це він заявив в ефірі телеканалу «112 Україна», відеозапис доступна в YouTube. За словами спікера, «формула Штайнмайєра» – тільки абзац, який в нинішньому вигляді навряд чи зможе з’явитися в якомусь законі. Він додав, що не можна приймати рішення щодо імплементації положень документа без опрацювання.

«Ті позиції, які не суперечитимуть інтересам держави, можуть бути включені в ті чи інші законопроекти», – відповів Разумков на запитання ведучого про майбутнє «формули Штаймайєра».

Раніше колишній міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що «формула Штайнмайєра» узгоджена українською владою і питання стоїть лише в конкретній імплементації документа в законодавство.

«Формула Штайнмайєра» – це документ, який визначає механізм закріплення за Донбасом особливого статусу, а також можливої ​​амністії і проведення виборів на непідконтрольних Києву територіях. Надання особливого статусу самопроголошених Донецької і Луганської народним республікам (ДНР і ЛНР) на постійній основі прописано в пункті номер 11 мінських угод і, згідно з протоколом, має здійснюватися після виведення озброєння із зони конфлікту, відновлення соціально-економічних зв’язків регіону з рештою території України і обміну полоненими. Особливий статус передбачає культурно-мовну автономію, амністію і розширені повноваження для представників місцевого самоврядування.

Поділитись