В ООН США доведеться шукати баланс між тиском і співпрацею з Китаєм

В ООН США доведеться шукати баланс між тиском і співпрацею з Китаєм

Майбутнього посла США в ООН чекає непросте завдання, оскільки йому доведеться поєднувати жорстку риторику на адресу КНР з необхідністю пошуку точок взаємодії з Пекіном для досягнення своїх цілей, пише Колум Лінч в статті, що вийшла в Foreign Policy.


«Лінда Томас-Грінфілд, кандидат президента США Джо Байдена на пост посла в ООН, під час слухань за твердженням її кандидатури в січні задала войовничий тон по відношенню до Китаю, назвавши Пекін «стратегічним противником», чиє зневага до прав людини і демократії« загрожує нашому спосіб життя», – нагадав Лінч.

«Однак ветерану американської дипломатії тепер, можливо, доведеться шукати розташування Пекіна, щоб домогтися дипломатичних перемог в перші тижні перебування в Тертл-Бей», – додав він, маючи на увазі район Нью-Йорка, в якому розташована штаб-квартира ООН.

За деякою інформацією, ще до церемонії інавгурації члени перехідної команди Байдена виступила за те, щоб нова адміністрація знову взяла на себе роль лідера міжнародної організації, повернувшись в ключові агентства ООН, такі як Рада з прав людини, а також пішовши на сміливі кроки в Раді Безпеки . Так Вашингтон зміг би продемонструвати своє лідерство в боротьбі з пандемією і зміною клімату.

Однак, як визнає Лінч, без зустрічних кроків з боку Китаю і Росії в Раді Безпеки ледь можна буде домогтися значних успіхів.

«Буде потрібно велику дипломатичну майстерність від США для того, щоб одночасно і залучити на свою сторону підтримку КНР з глобальних питань, таким як пандемія і клімат, і надати на Китай тиск з питань прав людини і демократичних цінностей в Сіцзяні, Тибеті і Гонконгу», – зазначив доцент Гонконзького університету Кортні Фанг.

Поділитись