Українці розповіли, з чим асоціюють Україну

Українці розповіли, з чим асоціюють Україну

Синьо-жовтий прапор, вишиванка та українська мова очолили перелік символів, з якими українці асоціюють Україну.

Такі результати відображено в опитуванні “Символічний простір українського народу” Інституту соціальної і політичної психології НАПНУ.

Розподіл відповідей на запитання “Що для Вас особисто є символом України?” показав, що найбільше респондентів (77,1%) вважають таким державну символіку (прапор, герб, гімн, тризуб).

Національне вбрання й вишиті рушники є символами України для 62,3% респондентів. Українську мову головним символом країни назвали 52,1% опитуваних. За національні страви (борщ, галушки, хліб із салом, горілка з перцем) та українську народну пісню голоси віддали відповідно 50,6% та 50,3% респондентів . Серед інших варіантів на вибір були, зокрема, національні музичні інструменти (бандура, трембіта, кобза), Дніпро, калина, Карпати, гривня, зброя, літак «Мрія», Майдан, Донбас тощо.

Щодо регіонального зрізу, то мешканці Південного регіону більш орієнтуються на державну символіку: 89,6% назвали її символом України. У свою чергу, мешканці Західного регіону частіше називали символами країни національне вбрання (71,3% опитуваних), українську мову (76,9%) та українську народну пісню (68,7%).

Розподіл відповідей на запитання “Хто з історичних діячів і (чи) наших видатних сучасників для Вас особисто найбільшою мірою символізує Україну?” показав, що такими українці передусім вважають Тараса Шевченка, Лесю Українку та Богдана Хмельницького. У топ-10 увійшли також Іван Франко, Ярослав Мудрий, Небесна сотня, Михайло Грушевський, Володимир Великий, Ліна Костенко і Святослав Вакарчук.

Автори опитування також з‘ясовували предмет національної гордості українців. Найбільше голосів зібрали варіанти «творчість великих українських поетів, письменників, композиторів та виконавців» (56,5% респондентів), досягнення українських спортсменів (48%) та історія українського козацтва (47%).

Серед інших популярних варіантів – проголошення незалежності України у 1991 р. (37,4%), волонтерський рух (36,0%), Збройні сили України (32,3%), Революція Гідності (28,4%), міжнародне визнання України в сучасному світі (23,7%) тощо.

Опитування здійснив Інституту соціальної і політичної психології НАПНУ спільно з Асоціацією політичних психологів України у період з 21 листопада по 30 листопада 2018 року. Участь у ньому взяли 1204 респонденти по всій Україні, виключаючи окуповані Росією території. Похибка вибірки становить 3,2%, пише Укринформ.

Поділитись