Україна розпочала поставки білоруської електроенергії

Україна розпочала поставки білоруської електроенергії

У листопаді минулого року екс-глава Служби безпеки України нардеп Наливайченко заявив, що деструктивні сили всередині України намагаються відновити імпорт електроенергії з Білорусі.

Про це повідомляє телеграм-канал Nexta.

Менше ніж через місяць після його слів, в грудні 2020 року, Україна зняла заборону на поставки електроенергії з Білорусі та Росії. А на цьому тижні стало відомо, що країна-сусідка почала купувати білоруську енергію. Поставками займаються «Донбасенерго» і «Інтерпайп» олігарха Віктора Пінчука. Найближчим часом до них приєднаються дві інші компанії.

Невідомо хто конкретно пролобіював зняття цієї заборони, але українська економіка від нього навряд чи виграє. У попередній раз, коли Україна імпортувала білоруську енергію (з жовтня 2019 по березень 2020), збитки її енергосистеми склали від 3 до 5 млрд грн. Імпорт також спровокував найбільшу за всю історію країни кризу на енергоринку і рекордні збитки державних енергетичних компаній. 95% українських шахт навесні 2020 р змушені були нести збитки.

Від експорту, безсумнівно, виграють деякі українські олігархи, але чи виграють від нього прості українці – велике питання. І вже точно в тих, хто програв виявляться прості білоруси. Адже українські гривні відмінно конвертуються в долари.

Поділитись