Україна утримує лідерство в Європі за вартістю електроенергії

Україна утримує лідерство в Європі за вартістю електроенергії

Вартість електроенергії на Україні залишається другий квартал поспіль найвищою в Європі, повідомляється в звіті Єврокомісії.

Згідно зі звітом, у другому кварталі високі ціни на електроенергію в Європі спостерігалися в торговельній зоні Бурштинський енергоострів (БУОС, 50,4 євро / МВт-год), у польській енергетичній системі (40,1 євро / МВт-год) і в Об’єднаній енергетичній системі Україна (ОЕС, 40 євро / МВт-год).

Найнижчі ціни – в Норвегії та Швеції – від 4,8 до 12,3 євро.

Більш ніж удвічі, в порівнянні з Україною, дешевша електроенергія ще у ряду країн: Франції (18 євро / МВт-год), Бельгії (18,6 євро), Швейцарії (19,9 євро), Данії (20,3 євро) і Німеччини (20,3 євро).

При цьому середня ціна електроенергії в другому кварталі 2020 року становила 24 євро / МВт-год. що майже на третину (29%), ніж в першим кварталом і на 44% нижче, ніж за перше півріччя минулого року.

Разом з тим, на минулому тижні в українському Міненерго заявили, що в наступному році виростуть тарифи Укренерго на доставку електроенергії, що призведе до зростання цін на електрику для побутових споживачів.

Поділитись