У США визначили головні недоліки Китаю як наддержави

У США визначили головні недоліки Китаю як наддержави

Аналітики корпорації RAND в США випустили доповідь про становище Китаю на світовій арені, в якому назвали головні недоліки країни як наддержави.

Про це пише РБК. Експерти оцінили економічну міць Китаю як його головний козир, а можливість пропонувати третім країнам торговельна та інвестиційна партнерство – найбільш ефективний важіль впливу на них. За їхньою оцінкою, це більш дієво, ніж прямі військові загрози або просування китайської політичної моделі. Також експерти звернули увагу на те, що Китай успішно розвиває неформальні зв’язки з представниками еліт в інших країнах, таких як Австралія, Південна Корея, Індонезія, Філіппіни.

Згідно інтегральному рейтингу мощі країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР), складеним аналітичним центром в Сіднеї Lowy Institute, США зберігають за собою першість за рівнем впливу в АТР. У той же час у Китаю, незважаючи на зростання економічного впливу, обмежені можливості пропонувати іншим країнам привабливу модель розвитку, в основі якої лежали б оригінальні цінності. Тому, зазначають експерти RAND, про «китайської моделі» можна говорити скоріше теоретично, ніж на практиці. Вони вважають, що у Китаю немає чіткого і послідовного списку заходів, який можна було б застосувати в іншій країні.

На думку аналітиків, найближчим часом китайська економіка зіткнеться з проблемами. Привабливість країни знизиться на тлі зростання тривоги через недотримання прав людини. Крім того, спроби Китаю посилити свій вплив будуть обмежені тим, що об’єкти його впливу «розділяють більше цінностей з США, ніж з Китаєм».

Поділитись