У США почалася масова вакцинація від COVID-19

У США почалася масова вакцинація від COVID-19

Кампанія з масової вакцинації проти коронавірусу COVID-19 стартувала в понеділок в США, повідомляє CNN.

Лікарі використовують вакцину компаній Pfizer і BioNTech, схвалену Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA), передає Newsru.

Першою людиною, який отримав вакцину в США поза клінічних випробувань, стала афроамериканка Сандра Ліндсі, яка працює медсестрою у відділенні інтенсивної терапії лікарні штату Нью-Йорк.

Генерал Густав Перна, відповідальний за поширення препарату в США, раніше заявив, що за вихідні по всій країні в спеціально обладнані центри буде доставлено 3 млн доз вакцини. У неділю з виробничого об’єкта компанії Pfizer в місті Каламазу в штаті Мічиган вирушили в різні частини країни вантажні автомобілі з вакциною.

У відеопосланні, розміщеному в Twitter в ніч на суботу, американський президент Дональд Трамп повідомив, що перше щеплення проти COVID-19 – поза рамками клінічних випробувань – буде зроблена в США в самий найближчий час.

Він вказував, що губернатори кожного штату будуть визначати, хто отримає вакцину в першу чергу. “Ми б хотіли, щоб першими стали літні люди, працівники системи охорони здоров’я і ті, хто перебуває на передовій (боротьби з коронавірусом). Це дозволить швидко і радикально скоротити кількість смертей і госпіталізацій”, – сказав Трамп.

США стали третьою після Великобританії і Канади країною, яка схвалила використання препарату Pfizer / BioNTech для масової вакцинації. Вакцину, розроблену Pfizer і BioNTech, потрібно зберігати при температурі -70C. Раніше компанії заявили про 95% ефективності препарату в третій – фінальної – стадії клінічних випробувань.

В рамках першого етапу розподілу вакцин в Pfizer планують поставити 6,4 млн доз вакцин для США в кінці грудня. Вакцина складається з двох доз, які вводяться з інтервалом в 21 день.

13 грудня американський імунолог Монсеф Слау повідомив, що влада США планують вакцинувати 100 мільйонів жителів країни до кінця I кварталу 2021 року. Як розповів лікар, потребують отримають до кінця грудня 40 мільйонів доз препарату, а в січні – ще 50-80 мільйонів доз.

Поділитись