У справі МН17 можуть з’явитися нові підозрювані

У справі МН17 можуть з’явитися нові підозрювані

У справі збитого над Донбасом малазійського рейсу МН17 можуть з’явитися нові підозрювані.

Їх імена можуть назвати до початку судового процесу в березні 2020 року. Про це засновник міжнародної групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Еліот Гіґґінс розповів в інтерв’ю “Укрінформу”.

“Я не знаю щодо свідків та інших схожих деталей, але, можливо, більше людей будуть звинувачені ще до початку судового процесу в березні 2020 року. Це буде тривалий процес, я очікую, що перше засідання буде радше адміністративним, а власне розгляд справи по суті почнеться пізніше”, — зазначив він.

Раніше німецький приватний детектив Йозеф Реш відкликав пропозицію про передачу матеріалів свого розслідування катастрофи MH17 владі. Реш вважав, що міжнародне слідство не зацікавлене в розкритті цієї справи. За його словами, до 18 жовтня він чекав звернень від Об’єднаної слідчої групи, що розслідує катастрофу літака, прокуратури Нідерландів або слідчого комітету Малайзії, але запитів до нього не надійшло.

На думку детектива, докази у цій справі навмисно приховуються. Раніше детектив заявляв, що в його розпорядженні опинилися дані спецслужб про повітряний рух в день катастрофи, записи телефонних переговорів української армії, рукописні замітки і особисті аудіозаписи льотчиків-винищувачів про подію.

У списку зібраних відомостей Реш також згадав «ім’я інформатора, якому було сплачено 15,5 мільйона в різній валюті готівкою», «імовірно знищені секретні документи високопоставлених військових і політичних діячів» та інші документи, які не описані докладно «з міркувань безпеки».

Реш говорив, що готовий передати все це слідчим тільки в присутності представників міжнародних ЗМІ. За його словами, в прокуратурі Нідерландів вимоги про публічність назвали «дуже незвичайними» і заявили, що якщо матеріали потраплять до ЗМІ та іншим особам до вивчення правоохоронними органами, це може нашкодити розслідуванню.

Реш також додав, що наполягає на публічній передачі даних через погрози і побоювання за своє життя. Він стверджував, що в розкритій інформації слідчої групи немає тих доказів, які є у нього.

Поділитись