У Нафтогазі повідомили деталі нових вимог до Газпрому

У Нафтогазі повідомили деталі нових вимог до Газпрому

Виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко повідомив, за що саме українська компанія намагатиметься стягнути з російського Газпрому компенсацію на 17,3 мільярда доларів у нових арбітражах.

Про це Вітренко повідомив у FACEBOOK.

За його словами, 17,3 мільярда доларів — це сума одразу кількох позовів та звернень Нафтогазу до антимонопольних органів ЄС та міжнародних арбітражів. Ці претензії української компанії мають змусити Газпром піти на певні поступки та зміни у своїй роботі.

«Наприклад, надавати можливість покупцям свого газу отримувати його на кордоні Росія-Україна. Розблокувати транзит газу з Середньої Азії. Пропонувати незалежним видобувникам газу в Росії так звані «свопи» для експорту їхнього газу через Газпром. Це вже не кажучи про чутливість теми компенсацій за Росукренерго», — пояснив Вітренко.

У разі, якщо Нафтогаз переможе і у цих позовах проти Газпрому, то Україна зможе значно збільшити доходи від транзиту газу, знизити вартість імпортного газу, отримати компенсацію за борги Росукренерго, а у майбутньому — надавати послуги з транспортування водню.

За словами Вітренка, нові звернення Нафтогазу можливі в межах контракту про транзит, які він підписав від імені компанії з головою російського Газпрому наприкінці 2019 року.

Для того, аби втілити у життя план зі стягнення з Газпрому 17,3 мільярда доларів, його має затвердити наглядова рада Нафтогазу. Це рішення вона має ухвалити 16 квітня.

Напередодні Вітренко заявив, що Нафтогаз оцінив нові вимоги до Газпрому у 17,3 мільярда доларів. Про нові вимоги до Газпрому Вітренко повідомляв ще на початку лютого 2020 року. Тоді він заявляв, що перш ніж звертатися до арбітражів, Нафтогаз намагатиметься обговорити отримання цієї компенсації з Газпромом.

Зазначимо, що наприкінці 2019 року Нафтогаз та Газпром уклали угоду, яка дозволила забезпечити транзит російського газу через Україну. У межах цієї угоди компанії погодилися відмовитися від всіх взаємних судових претензій, зокрема щодо виграшу Нафтогазу 4,6 мільярда доларів у Стокгольмському арбітражі. При цьому, угода не стосувалася судів Нафтогазу проти Російської Федерації щодо втрачених через анексію Криму активів.

Поділитись