Нафтогаз готує нові позови до Газпрому

Нафтогаз готує нові позови до Газпрому

Українська компанія “Нафтогаз” може подати нові позови проти російського “Газпрому”.

Така можливість зараз вивчається, заявив виконавчий директор компанії Юрій Вітренко.

На своїй сторінці в Facebook він зазначив, що метою української сторони є зниження цін на газ в Україні на 25% і отримання мільярдів доларів компенсації за втрату від переуступки боргових зобов’язань «РосУкрЕнерго».

«Нафтогаз» і «Газпром» підписали угоду щодо транзиту газу 30 грудня. Контракт підписаний строком на п’ять років і він може бути продовжений ще на 10 років. У перший рік Київ розраховує прокачати 65 млрд кубометрів газу, в наступні роки – по 40 млрд. На Україні сподіваються заробити на транзиті більше $ 7 млрд.

Раніше Вітренко повідомив, що компанія отримала від російського «Газпрому» платежі на $ 578,4 млн за забезпечення трьох місяців роботи по транзиту природного газу. За його словами, така сума становить майже третину доходів держбюджету України за січень 2020 року. Це стало можливим через те, що «Нафтогаз» фактично обміняв позовні вимоги в арбітражі на новий транзитний контракт. Якби цього не сталося, то компанія в січні отримала б останній платіж за транзит газу в розмірі $ 239,5 млн.

Поділитись