Влада України хоче відкласти велику приватизацію через вірус COVID-19

Влада України хоче відкласти велику приватизацію через вірус COVID-19

Уряд України вирішив відкласти заплановану на 2020 рік масштабну приватизацію державної власності через кризу, викликаного пандемією коронавірусу.

Це випливає з проекту змін бюджету на 2020 рік, який був зареєстрований в неділю у Верховній раді і розміщений на її сайті.

Згідно з проектом поправок до бюджету, надходження від приватизації в цьому році повинні зменшитися на 11,5 млрд гривень ($ 422 млн), або в 24 рази – до 0,5 млрд гривень ($ 18,35 млн).

Планується, що Рада на позачерговому засіданні 13 квітня розгляне внесення змін до бюджету на 2020 рік. 30 березня парламент відхилив початковий варіант секвестру держбюджету і відправив його на доопрацювання. Новий варіант передбачає скорочення доходів бюджету на 119,7 млрд гривень ($ 4,4 млрд), до 975,8 млрд гривень ($ 35,8 млрд), або на 11%. У той же час витрати держбюджету збільшаться на 82,4 млрд гривень ($ 3 млрд), або на 7%. Згідно з проектом поправок, податкові надходження зменшаться на 145,4 млрд гривень ($ 5,33 млрд). Видаткова частина держбюджету збільшиться за рахунок створення фонду боротьби з коронавірусів, розмір якого залишить 64,67 млрд гривень ($ 2,37 млрд).

Граничний обсяг дефіциту бюджету збільшиться більш ніж в три рази і складе 298,4 млрд гривень ($ 10,95 млрд). Уряд планує покрити дефіцит за рахунок запозичень на суму 296,7 млрд гривень ($ 10,89 млрд), а також за рахунок надходжень від приватизації.

В кінці березня глава Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко заявив, що влада країни через несприятливу світову кон’юнктуру і погіршення економічної обстановки в зв’язку з пандемією призупинили програму приватизації великих об’єктів держвласності. Він уточнив, що від так званої малої приватизації, орієнтованої на продаж держвласності малому і середньому бізнесу, держава на період кризи не відмовляється.

3 березня на Україні виставили на приватизацію 431 державне підприємство. Раніше уряд узгодив проект закону, який допускає приватизацію стратегічних держпідприємств, в тому числі енергетичних і оборонних, серед яких “Нафтогаз”, “Магістральні газопроводи України”, “Укртрансгаз”, “Укрнафта”, “Укргазвидобування”, “Чорноморнафтогаз”, ряд оборонних заводів , “Укрзалізниця”, “Укрпошта” та інші. У документі зазначено, що частина держкапіталу в цих підприємствах не повинна бути менше 50% плюс одна акція.

Поділитись