У Молдові викрали українського суддю

У Молдові викрали українського суддю

Підозрюваний у хабарництві суддя Микола Чауc, видачі якого домагається влада України, викрадений невідомими в столиці Молдови.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook його адвокат Юліан Балан.

“3 квітня в центрі Кишинева викрали мого клієнта, українського суддю Миколу Чауса, чиє клопотання про надання політичного притулку розглядає суд. Прошу всіх, хто володіє інформацією про це, повідомити поліції”, – написав адвокат.

За його словами, викрадення зробила “група невідомих озброєних людей”. Захисник закликав президента, генерального прокурора, керівників спецслужб і силових структур Молдавії звернути увагу на те, що сталося.

Прес-секретар поліції Кишинева Наталя Статі підтвердила ЗМІ, що “чоловік у віці 54 років був викрадений трьома невідомими о 13:15 біля житлового будинку в центрі Кишинева”. “Правоохоронні органи з’ясовують обставини того, що сталося, порушено кримінальну справу”, – уточнила вона.

Вища судова палата Молдови в березні приступила до розгляду клопотання Чауса про надання йому політичного притулку. Як розповів адвокат Балан, рішення у цій справі повинні прийняти в кінці квітня. Чаус був затриманий українськими правоохоронцями в 2016 році за підозрою в отриманні хабара в розмірі $ 150 тис. У вересні того ж року Верховна рада дала згоду на затримання судді і притягнення його до кримінальної відповідальності. Йому загрожував тюремний термін від восьми до 12 років.

Після цього підозрюваний, скориставшись суддівським правовим імунітетом, покинув територію України. Молдовські ЗМІ повідомляли раніше, що Чаус полетів в Кишинів на приватному літаку за сприяння наближених олігарха Володимира Плахотнюка, який мав дружні та ділові стосунки з колишнім президентом України Петром Порошенко. Після зміни влади в Молдові в 2019 році Плахотнюк, якого звинуватили в причетності до розкрадання € 1 млрд з банків і в інших злочинах, втік до США.

У 2017 році Чауса затримали в Кишиневі за підозрою в незаконному перетині державного кордону та за запитом української влади посадили під арешт для подальшої екстрадиції, але потім відпустили.

Поділитись