У колишній канадській школі для індіанців знайшли поховання 215 дітей

У колишній канадській школі для індіанців знайшли поховання 215 дітей

Захоронення останків 215 дітей виявлені на території колишньої школи для індіанців в канадському місті Камлупс.

Про це 29 травня повідомляє CNN.

Розкопки ініціювала місцева індіанська громада. Відзначається, що мова йде про зниклих без вести дітей: їх смерті є «недокументованими смертельними випадками».

Школа функціонувала в 1890-1978 роках і була одним з найбільших резидентних навчальних закладів в Канаді. Одночасно в ній могли перебувати до 500 індіанських дітей.

Як розповів телеканалу один з колишніх учнів, зі школи регулярно пропадали хлопці, проте інші учні сподівалися, що ті просто втекли.

«Інформація про знайдені останки в колишній школі-інтернаті Камлупс розбиває мені серце. Це хворобливе нагадування про похмурої і ганебної чолі історії нашої країни. Мої думки з усіма, кого торкнулася ця тривожна новина», – написав прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо в своєму Twitter.

У 1876 році в Канаді був прийнятий Акт про індіанців, який дозволяв вилучення земель корінних народів під потреби федерального уряду. Через шість років документ доповнили поправкою про створення спеціальних шкіл, які отримали назву резидентських.

Ці навчальні заклади перебували під управлінням католицької церкви, туди примусово забирали дітей індіанців з метою інтеграції їх в канадське суспільство. Відзначається, що багато учнів піддавалися фізичному, сексуальному і емоційному насильству. Крім того, діти були позбавлені медичної допомоги. Згідно зі статистикою, від побоїв і хвороб за весь час в таких школах померли мінімум 4 тис. учнів.

Поділитись