У Китаї блогер отримав тюремний термін за образу національних героїв

У Китаї блогер отримав тюремний термін за образу національних героїв

У Китаї блогер отримав тюремний термін за образливі коментарі про загиблих китайських солдатів, які він залишав в Мережі.

Суд Нанкіна в східній китайській провінції Цзянсу засудив блогера Цю Цзимін до 8 місяців тюремного ув’язнення за посягання на репутацію і честь національних героїв, повідомляє агентство «Сіньхуа».

Відзначається, що Цзимін, відомий на китайській платформі Weibo під ніком Labixiaoqiu, також повинен принести публічні вибачення на великих веб-сайтах і в ЗМІ протягом 10 днів після набрання вироком чинності.

У рішенні суду зазначено, що в лютому Цю опублікував два пости, в яких «спотворювалися героїчні вчинки офіцерів і солдатів, які охороняли кордон Китаю, і применшувати їх героїчний дух, що викликало суспільне обурення і призвело до серйозних негативних наслідків для суспільства».

Як уточнює «Сіньхуа», Цзимін став першим підсудним, щодо якої застосували поправку XI до Кримінального кодексу КНР, що вступила в чинності 1 березня 2021 року.

Вона передбачає відповідальність за осквернення честі і доброго імені китайських героїв і мучеників.

При цьому західні ЗМІ стверджують, що 38-річний Цзимін публічно висловив сумніви в прозорості інформації китайської влади щодо зіткнення на кордоні між Індією і Китаєм в червні минулого року.

Поділитись