У Києві поскаржилися на конкуренцію з боку Росії в сфері військово-промислового комплексу

У Києві поскаржилися на конкуренцію з боку Росії в сфері військово-промислового комплексу

Генеральний директор компанії “Укрспецекспорт” Вадим Ноздря заявив під час прес-конференції, що український ВПК втратив конкурентоспроможність і зіткнувся з активною конкуренцією з боку Росії.

Запис опублікувало агентство “Укрінформ”.

“На жаль, Україна вже давно випала з першої десятки (світових експортерів зброї). На жаль, ми також випадаємо з другої десятки. Конкуренція на зовнішніх ринках стає дедалі більше”, – сказав Ноздря.

За його словами, Росія “дуже активно” конкурує з Україною на її “базових ринках”, в тому числі використовуючи дипломатичні канали. Ноздря зазначив, що одна з головних причин такої тенденції полягає у втраті продукцією українського ВПК конкурентних переваг.

“Безумовно, українська продукція за останні 10-15 років багато в чому втратила конкурентоспроможність. Тому що конкуренти наші не мають таких проблем в економічній і політичній площині, як має Україна. У нас було розірвано багато операційних зв’язків”, – пояснив він.

У червні 2014 року тодішній президент України Петро Порошенко заборонив будь-яку співпрацю з Росією, що стосується військово-промислового комплексу. Під заборону потрапила і продукція подвійного призначення, в тому числі вертолітні двигуни, які можуть бути використані як у військових, так і в цивільних цілях, силові установки для кораблів і інші комплектуючі.

За словами директора Центру аналізу світової торгівлі зброєю Ігоря Коротченка, розрив коопераційних зв’язків з російським ВПК, зроблений Києвом, привів до повної деградації і паралічу всіх перспективних розробок, які вела українська “оборонка”.

“Укрспецекспорт” – українська державна компанія, яка володіє монопольним правом здійснювати експорт і імпорт продукції і послуг військового та подвійного призначення. З 2010 року вона входить до складу державного концерну “Укроборонпром”.

Поділитись