У Казахстані почали переслідувати російськомовних громадян

У Казахстані почали переслідувати російськомовних громадян

У Казахстані місцеві націоналісти проводять рейди, вимагаючи від усіх громадян говорити тільки державною мовою – казахською.

Відеозвіти публікуються на YouTube-каналі «Til Maydani онлайн партіяси», засновником якого є активіст Куат Ахметов. Найчастіше націоналісти відвідують магазини, перевіряючи, якою мовою говорять співробітники.

Подібні рейди проводяться в багатьох містах Казахстану. На каналі мережу відео з вибаченнями російськомовної жінки, яка в розмові з радикалами згадала, що Актау був заснований росіянами (місто до 1991 року називався Шевченко). У багатьох заголовках націоналісти які розмовляють російською мовою називають «гастарбайтери», але пишуть це слово з помилками. Взагалі, всі записи на сторінці каналу, зроблені націоналістами, зроблені безграмотно.

На іншому відео радикали допитуються у російськомовного чоловіка на ім’я Слава, чому не хоче або не вміє він говорити казахською мовою. «Ти в Казахстані живеш, ти зобов’язаний говорити», – стверджує націоналіст.

Варто відзначити, що в коментарях багато глядачів підтримують дії Ахметова і його прихильників. Як зазначає Readovka, на відео з вибаченнями російської жінки вже звернув увагу глава Росспівробітництва Євген Примаков (Сандро). Чи буде якась реакція від російських чиновників, невідомо.

Поділитись