У Європі хочуть привласнити «Північний потік – 2»

У Європі хочуть привласнити «Північний потік – 2»

Європейські експерти поступово перестають дискутувати на тему, як зупинити «Північний потік – 2», продовжуючи фонтанувати новими вигадками.

І вся ця ситуація все більше нагадує «Казку про рибака і рибку».

Так, в ефірі «Польського радіо» аналітик Даніель Чижевський висловив думки ряду європейських магнатів: він заявив, що для відповідності газової директиви Євросоюзу власниками «СП – 2» можуть стати європейські партнери газопроводу. За його словами, для цього вже нібито підготовлено поле. Адже проект фінансували компанії Wintershall, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper, Engie і інші.

«У кінцевому підсумку, власником “Північного потоку – 2” може стати конгломерат євросоюзних компаній, які і так беруть участь в проекті, і тоді все буде відповідно до газової директиви», – стверджує Чижевський.

Експерт назвав такий варіант крайнім для «Газпрому». Очевидно, що це повністю задовольнило б європейців.

Однак чи є сенс Москві йти назустріч Європі, якщо Брюссель, Париж, Рим, Мадрид і навіть Німеччина вибудовують відносини з Росією на мові санкцій? Зараз ціни на газ різко підскочили і в ЄС знову звинуватили Кремль. Не виключено, що нова будуть загрожувати санкціями.

В Євросоюзі вибудовують недалекоглядну політику і не усвідомлюють, що розрив зв’язків або ультимативні відносини не вигідні самим європейцям. Так, вони прагнуть перейти на «зелену» енергетику, але в найближчі 5-10 років цього точно не відбудеться.

А що, якщо Кремль все-таки перекриє в Європу газ? Розпочнеться санкційна війна, яка, природно, вдарить і по Росії. Але вона змусить закриватися підприємства в ЄС, як це відбувається вже зараз.

Поділитись