У Чехії пройшли мітинги проти «проросійського» президента країни

У Чехії пройшли мітинги проти «проросійського» президента країни

Акції протесту проти президента Чехії Мілоша Земана пройшли в Празі та інших містах країни.

За даними поліції, на Вацлавській площі зібралися близько 10 тисяч осіб. Організатором мітингу стала громадянська ініціатива «Мільйон миттєвостей для демократії», яка пов’язана з політичними противниками Земана.

Через пандемії учасники акції дотримувалися соціальну дистанцію. Багато з них тримали транспаранти і плакати з образливими написами на адресу президента, його прихильників, а також російської влади. Самого Земана також звинуватили в зраді батьківщині і «проросійському» настрої.

Крім того, на мітингу назвали Росію «загрозою національній безпеці» Чехії, а також схвалили виключення російської держкорпорації «Росатом» з числа учасників тендера на будівництво нового енергоблоку АЕС «Дуковани».

Мілош Земан вказував, що в звітах BIS немає доказів присутності російських агентів на місці НП у Врбетіце. Він пообіцяв розсекретити підсумки розслідування, а також не виключив, що спалахнув скандал може виявитися наслідком гри спецслужб. Пізніше депутати засудили Земана за лояльність Росії, а сенатори намірилися подати конституційну скаргу і звинуватити його в зраді батьківщині

Чехія звинуватила російські спецслужби в причетності до вибухів на складі боєприпасів під Врбетіце в 2014 році. Після цього Росія і Чехія обмінялися висилкою дипломатів і вирішили зрівняти число службовців посольств. За версією Праги, за день до підриву складу там знаходилися росіяни Олександр Петров і Руслан Боширов, яких Великобританія звинувачує в спробі отруєння колишнього агента ГРУ Сергія Скрипаля.

Поділитись