Трубоукладач “Північного потоку – 2” повертається з Німеччини

Трубоукладач “Північного потоку – 2” повертається з Німеччини

Трубоукладач “Академік Черський” через місяць стоянки в німецькому порту Мукран – логістичної базі “Північного потоку – 2” – попрямував назад в Калінінград, свідчать дані порталу по відстеженню судів Marine Traffic.


Трубоукладач в жовтні кілька тижнів стояв на якорі неподалік від Калінінграда навпаки Курської коси, де біля нього проводило роботи судно постачання “Финвал”. Потім в кінці місяця судно попрямувало в Мукран, його супроводжували ще кілька судів – “Артеміс Офшор”, “Остап Шеремета”, “Финвал” і “Умка”.

“Артеміс Офшор” і “Остап Шеремета” повернулися в Росію раніше в листопаді, а в четвер увечері курс на Калінінград взяв і “Академік Черський”. За даними Marine Traffic, судно прибуде туди 28 листопада.

“Північний потік – 2” передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Проти проекту активно виступають США, які просувають в ЄС свій зріджений природний газ, а також Україна, якій потрібно зберегти транзит російського блакитного палива через свою територію.

Сполучені Штати в грудні 2019 року введено санкції проти проекту, зажадавши від компаній, провідних прокладку, негайно припинити будівництво. Швейцарська Allseas практично відразу заявила про припинення прокладки газопроводу.
В середині жовтня Вашингтон розширив економічні обмеження проти “Північного потоку – 2”, поширивши на проект дію пакету PEESA “Про захист енергетичної безпеки Європи”. Тепер під санкції підпадають компанії, що надають послуги, обладнання або фінансування для модернізації або оснащення суден, що працюють на проекті.

Також, за даними ЗМІ, Вашингтон має намір ввести санкції відносно страхових і сертифікаційних компаній, які співпрацюють з російськими судами при завершенні будівництва газопроводу. Як повідомляло німецьке агентство DPA, зараз американське керівництво зв’язується з європейськими фірмами і попереджає їх про можливі санкції.

Поділитись