Суд зобов’язав військових сплатити грошову компенсацію за випадковий запуск ракети в Криму

Суд зобов’язав військових сплатити грошову компенсацію за випадковий запуск ракети в Криму

Кримський гарнізонний військовий суд зобов’язав військовослужбовців Миколи Звєрєва і Олексія Чебанова виплатити 31 мільйони рублів компенсації за випадковий запуск ракети Х-29ТД.

Спочатку Міноборони вимагало від військових 46,5 мільйона рублів, потім сума позову скоротилася до 40,6 мільйона. Суд врахував пом’якшуючі вину обставини, зокрема, заподіяння шкоди через необережність, і знизив стягнення зі Звєрєва до 15 мільйонів рублів, а з Чебанова – до 16. Військовим також доведеться сплатити до бюджету Сімферополя держмито в 60 тисяч рублів.

Інцидент стався на аеродромі у міста Саки в жовтні 2017 року під час перевірки ракети на землі. В результаті були знищені дві ракети і пошкоджений комплекс «Ока».

За версією слідчих, військові не перевірили справність чекових механізмів однієї Х-29ТД. Під час подачі струму спрацювали піропатрони, після чого ракета «повітря – поверхня» вагою 700 кілограмів почали політ. Летіла вона недовго і не вибухнула, але протаранила ворота і зруйнувала частину ангара.

Звєрєва і Чебанова визнали винними в порушенні правил поводження зі зброєю, які представляють підвищену небезпеку для оточуючих. Їх обмежили у військовій службі і утримали частину зарплати на користь держави.

Поділитись