Суд Німеччини відмовив Україні в екстрадиції народного депутата України Онищенка

Суд Німеччини відмовив Україні в екстрадиції народного депутата України Онищенка

Колишній депутат Верховної ради Олександр Онищенко, затриманий в 2019 році в ФРН за запитом Києва, не буде екстрадований в Україну.

Про це йдеться в заяві німецької адвокатської контори, яка представляла його інтереси.

“Суд міста Ольденбург рішенням визнав неправомірним справу про запитуваної з боку України екстрадиції Олександра Онищенка і ухвалив його негайно звільнити”, – йдеться в прес-релізі.

Аналогічна інформація опублікована на сайті суду, але там не називається ім’я фігуранта. “В даний час не встановлено, що переслідування в Україні може мати політичні мотиви. Однак екстрадиція неможлива, тому що є конкретні підстави підозрювати недотримання обов’язкових мінімальних стандартів в галузі міжнародного права”, – йдеться в повідомленні.

Суд додав, що звертався до української сторони з проханням детально описати передбачувані умови утримання фігуранта в ув’язненні в Києві, але отримав лише “занадто загальну інформацію”.

3 грудня минулого року стало відомо, що депутат Ради VII і VIII скликань Олександр Онищенко затриманий в Німеччині і вирішується питання про його екстрадицію в Україну. За версією українського слідства, Онищенко був засновником і керівником злочинної організації, учасники якої з січня 2013 року по червень 2016 року протиправно отримали понад 1,6 млрд гривень (близько $ 66,6 млн) при реалізації природного газу, в результаті чого компанії “Укргазвидобування” було завдано значних матеріальних збитків. Вищий антикорупційний суд України заарештував € 0,5 млн коштів Онищенка як підозрюваного у газовій справі.

Екс-депутат з 2016 року ховається від українського слідства. За неофіційною інформацією, весь цей час він проживав в Іспанії. У березні 2018 року Онищенко заявив, що має аудіозаписи, на яких на той момент президент України Петро Порошенко загрожує йому кримінальними справами, якщо він відмовиться організувати голосування в парламенті за «потрібні» законопроекти. Через деякий час українські журналісти зустрілися з Онищенком за кордоном, після чого підтвердили, що він володіє інформацією про те, що соратники Порошенка в Раді намагалися підкупити депутатів, щоб організувати голосування в інтересах глави держави.

Поділитись