Слово «нелегал» в США хочуть оголосити поза законом

Слово «нелегал» в США хочуть оголосити поза законом

На відміну від свого попередника Дональда Трампа, який звинувачував іммігрантів у всіх бідах Америки, 46-й президент США Джо Байден має намір провести радикальну реформу імміграційного законодавства.

Зокрема, з офіційних документів пропонується прибрати визначення «нелегал», замінивши його терміном «негромадянин».

Захисники прав іммігрантів прийняли законопроект на ура, оскільки, на їхню думку, використовуваний термін звучить як «нелюдська образа».

Хосе Антоніо Варгас, журналіст і засновник організації Define American, що захищає права іммігрантів, вважає що ініціатива Байдена про перейменування «нелегалів» в «негромадян» має величезне значення:

– Дуже важливо, як ми характеризуємо людей. Це впливає на те, як ми з ними звертаємося, як ми говоримо про іммігрантів, формує і думка про них. Воно визначає, які проблеми тут дійсно поставлені. Воно підтверджує, що ми говоримо про людей і сім’ї.

Сам Варгас теж є нелегальним іммігрантом – народившись на Філіппінах, він ось уже 25 років живе в США. При цьому «нелегалом» він себе не вважає: «Я – американець. У мене просто немає потрібних документів ». Втім, відсутність документів не завадило Варгасу стати частиною команди The Washington Post.

Спроби прибрати неполіткоректний термін з законодавства проводилися і за часів Трампа на рівні окремих штатів. Так в 2019 році влада Нью-Йорка заборонили використовувати визначення «нелегальний іноземець» в тих випадках, коли воно застосовується з метою образити або залякати людину, а в минулому році законодавці з Колорадо запропонували замінити «нелегал» на «іммігрант без документів», але до розгляду місцевим парламентом законопроект так і не дійшов.

Поділитись