Стало відомо, навіщо Джо Байдену налагоджувати відносини з Кубою

Стало відомо, навіщо Джо Байдену налагоджувати відносини з Кубою

Джо Байден має намір повернути взаємини з Кубою до їх стану за Барака Обами.

Опитані експерти впевнені, демократ прибере Острів свободи з чорного списку країн, нібито фінансують терористів. Там Куба опинилася за волею Дональда Трампа незадовго до його відходу. У Демократичній партії США вже засудили ці дії. Політологи не виключають, що нинішній глава Білого дому зменшить і списку санкцій тиск на Кубу, в тому числі щоб зменшити в регіоні вплив Росії і Китаю.

Одним з перших дій Джо Байдена після вступу на посаду президента США стало підписання акту про зупинку будівництва стіни на кордоні з Мексикою. Замість цього новий глава Білого дому планує навести мости дружби з латиноамериканськими країнами, як це було за Барака Обами. Після інавгурації Джо Байден пообіцяв, що не допустить расової дискримінації. Різноманітність характеризує і його адміністрація. Наприклад, новим міністром внутрішньої безпеки повинен стати кубинець Алехандро Майоркас. Крім того, серед членів Національного комітету Демократичної партії зараз особливу активність проявляє перший в її історії венесуелець Леопольдо Мартінес – один зі стратегів виборчої кампанії Джо Байдена. Обидва ці політика етнічно пов’язані з країнами регіону, які були заклятими ворогами Дональда Трампа. Своє небажання дружити з Гаваною він встиг продемонструвати за кілька днів до складення повноважень.

11 січня 45-й глава Білого дому повернув Кубу в список спонсорів тероризму в США. Уже колишній держсекретар Майк Помпео заявив, що рішення було прийнято через «неодноразової підтримки актів міжнародного тероризму», укриття державою американських втікачів і лідерів колумбійських повстанців. Цей указ став фінальним штрихом в довгій роботі Дональда Трампа за руйнування відносин з Кубою, які почав вибудовувати Барак Обама в 2015 році, якраз виключивши Острів свободи з терористичного списку. Зрозуміло, демократи засудили це рішення. Зокрема, конгресмен Грегорі Мікс, обраний на пост глави Комітету з міжнародних відносин. За його словами, політика колишньої адміністрації «була зосереджена на заподіянні шкоди кубинському народу». Тому зараз украй важливо розумно використовувати список держав – спонсорів тероризму, вважає політик.

– Я настійно закликаю обраного президента Байдена змінити сьогоднішню зовнішню політику, – заявив конгресмен.

На думку експертів, Джо Байден почне робити конкретні дії по лінії налагодження відносин з Кубою, але цей процес буде нешвидким.

– Я думаю, нова адміністрація видалить Кубу зі списку країн, які спонсорують тероризм, і спробує повернутися до духу співробітництва, – заявив в бесіді зі ЗМІ директор Центру з вивчення Латинської Америки Американського університету (Массачусетс) Ерік Хершберг.

За його словами, деякі санкції, введені урядом США щодо Куби, можуть бути скасовані майже відразу ж за допомогою президентських указів, зняття інших – потребують адміністративних перевірок, на що потрібен час. Рішення про чорний список – міжвідомчий процес і зазвичай займає кілька місяців.

Ще одним ударом Дональда Трампа по острову було закриття в листопаді головного для кубинців каналу по грошовому переказу в США Western Union. Але Джо Байден зосередиться на відновленні і зв’язку з цим, зазначає Washingtion Post, адже президент вже висловив своє бажання «повернути назад» політику республіканця щодо Куби.

– Ослаблення поточних обмежень на поїздки на острів і систему грошових переказів, ймовірно, стануть двома з перших, пов’язаних з Кубою, ініціатив адміністрації Байдена, – заявив директор Інституту досліджень Куби в Міжнародному університеті Флориди Хорхе Дуані.

Однак політолог зазначив, що обраний віце-президент Камала Харріс заявляла: торгове ембарго США на Кубу, ймовірно, триватиме ще невизначений час через відсутність підтримки скасування санкцій в американському конгресі. Сам же Джо Байден запевнив у своїй прихильності захисту прав людини і демократії на Кубі. Судячи з деяких заяв місцевої влади, не факт, що вони згодні з твердженнями глави Білого дому.

Президент Куби Мігель Діас-Канель не поздоровив Джо Байдена з перемогою після оголошення результатів виборів.

Поділитись