Скасований візит віце-прем’єра Чехії в Москву обернувся кримінальними справами

Скасований візит віце-прем’єра Чехії в Москву обернувся кримінальними справами

Національний центр Чехії по боротьбі з організованою злочинністю порушив кримінальну справу, що стосується поїздки віце-прем’єра, глави МВС Чехії Яна Гамачека в Москву, повідомляє Чеське радіо.


Представник НЦБОП Ярослав Ібегей, слова якого наводить ЗМІ, повідомив, що Центр приступив до розслідування обставин поїздки пана Гамачека в Москву в зв’язку з наявними підозрами в скоєнні двох кримінальних злочинів – витоку секретної інформації та зловживання службовим становищем. Він додав, що справа перебуває в провадженні Генеральної прокуратури Праги.

Раніше повідомлялося, що Гамачек звільнив губернатора Пардубіцского краю Мартіна Нетоліцкого з посади члена наглядової ради «Чеської пошти» після того, як Нетоліцкій розповів місцевим ЗМІ, що Гамачек планував поїздку в Москву, щоб запропонувати Росії замовчувати справу з приводу вибухів у 2014 році на складах боєприпасів в селі Врбетіце в обмін на вакцини «Супутник V».

Гамачек категорично відкидає підозри на його адресу.

Днями Гамачек подав заяву, в якій звинуватив у скоєнні кримінального злочину авторів публікації у виданні Seznam Zprávy. У матеріалі повідомлялося, що він планував відвідати 19 квітня Росію, щоб домовитися і «зам’яти» вищезгаданий скандал з вибухами. Віце-прем’єр має намір зажадати від видавця виплати 10 млн крон компенсації.

У квітні влада Чехії оголосили про рішення вислати 18 російських дипломатів. Вони нібито були співробітниками російської розвідки і працювали під прикриттям – були причетні до вибуху на складі боєприпасів в Врбетіце. Москва відкинула звинувачення, а в якості відповіді МЗС Росії оголосив персонами нон грата 20 чеських дипломатів.

14 травня уряд Росії затвердив перелік недружніх держав, на даний момент в ньому числяться тільки Чехія і Сполучені Штати.

У МЗС Чехії в свою чергу заявили, що рішення Москви включити республіку в список недружніх країн розглядається «як ще один крок до загострення відносин» не тільки з Прагою, а й з Євросоюзом і його прихильниками.

Поділитись