Сіндзо Абе: Японія більше ніколи не візьме участь у війні

Сіндзо Абе: Японія більше ніколи не візьме участь у війні

Японія більше ніколи не візьме участь у війнах, заявив в суботу прем’єр-міністр Сіндзо Абе, виступаючи в Токіо на пам’ятній церемонії, приуроченій до 75-ї річниці капітуляції.

“Ми продовжимо виконувати клятву більше ніколи не брати участь у війнах”, – зазначив він.

Глава уряду вшанував пам’ять усіх японців, загиблих в роки Другої світової війни і підкреслив, що його країна “сповнена рішучості продовжити співпрацю зі світовим співтовариством, спрямоване на вирішення різних проблем”.

Після цього в залі “Ніппон Будокан”, де проходить церемонія, була оголошена хвилина мовчання, а потім зі зверненням до нації виступив імператор Японії Нарухіто. Він висловив упевненість, що японський народ, йдучи рука об руку, зможе подолати пандемію коронавируса і пов’язані з нею труднощі.

“З почуттям глибокого каяття щиро бажаю, щоб участь у війні більше ніколи не повторилося”, – також заявив імператор Японії.

Через ситуацію з поширенням коронавірусу в цьому році пам’ятні заходи, включаючи церемонію в Токіо, проходять в різко усіченому форматі. У той же час Міністерство охорони здоров’я, праці і добробуту Японії вперше вело пряму трансляцію столичної церемонії на своєму каналі в YouTube. Традиційно церемонію транслювало і японське суспільне телебачення.

Поділитись