Східна Європа буде розплачуватися за «Північний потік – 2» через Німеччину

Східна Європа буде розплачуватися за «Північний потік – 2» через Німеччину

Оглядач Юлія-Сабіна Джоджа заявила, що Східна Європа буде розплачуватися за газопровід «Північний потік – 2» через Німеччину.


У статті для журналу National Interest оглядач Юлія-Сабіна Джоджа припустила, що завдяки «Північному потоку – 2» Німеччина забезпечить собі більш низькі ціни на паливо, проте для інших європейських країн енергетика і безпеку стануть більш дорогими.

Автор публікації вважає, що угода по російському трубопроводу чревата серйозними економічними наслідками для Східної Європи і всього Євросоюзу.

«Економічні, політичні наслідки і наслідки в сфері безпеки, які підуть за введенням в експлуатацію газопроводу, будуть значними, а розплачуватися в основному доведеться Східній Європі», – підкреслила Джоджа.

Публіцист впевнена, що для України відкриття «Північного потоку – 2» означатиме зростання цін на газ, і «ситуація буде ставати все небезпечніше».

Позбавлення Києва зборів за газовий транзит є частиною існуючої тенденції, що веде до скорочення економічних вигод і ослаблення енергетичної безпеки Східної Європи, припустила оглядач.

«Північний потік – 2» – добудований на 99% газопровід з РФ до Німеччини загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів блакитного палива на рік. Проти активно виступають США, зацікавлені в просуванні свого зрідженого природного газу в країни ЄС, а також Україна і Польща, які називають проект політичним.

Поділитись