Росія відповіла Нідерландам на вимогу затримати Цемаха у справі MH17

Росія відповіла Нідерландам на вимогу затримати Цемаха у справі MH17

Вимога прокуратури Нідерландів про затримання Володимира Цемаха, підозрюваного в причетності до краху малазійського «Боїнга» MH-17, суперечить нормам міжнародного права.

Про це заявила офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова. За словами Захарової, після надходження з Нідерландів запиту Генпрокуратура Росії «змушена була поставити уточнюючі питання», відповіді на які показали, що російська сторона «сумнівалася не дарма».

“З’ясувалося, що наказ про арешт віддавався в усній формі, а його документальне оформлення проведено лише після зустрічного запиту російської сторони. Цемах не був оголошений прокуратурою Нідерландів в розшук, не було внесено в базу Інтерполу як особа, яка розшукується”, – повідомила Захарова на брифінгу.

За словами дипломата, якби Росія видала Цемаха за запитом Нідерландів, вона становила б порушення статті 5 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод щодо права на свободу і особисту недоторканність, а також закони Російської Федерації.

Володимир Цемах – колишній командир ППО ополченців так званої ДНР. Він воював в околицях селища Сніжне (смт Первомайський), звідки, за версією українського та голландського слідства, був збитий Boeing 777 рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines за допомогою російського ЗРК “Бук”. У червні Служба безпеки України в ході спецоперації затримала Цемаха, він перебував під слідством у Києві, 7 вересня влада передала його Росії в рамках обміну ув’язненими.

Поділитись